Ajándék Ebook

Utolsó kommentek

HTML

Dunakavics...mert a Csöppek még ösztönösen tudják, hogy mitől fejlődik a finommotorika

2010.06.30. 10:04 - "Tündérkezek"

Címkék: gyermek írás fejlesztés baba mama képesség fejlesztés finommotorika

Dunakavics...tudom, ismered...szinte magam előtt látom, ahogy most legyintesz egyet a kezeddel, hogy ez már régen lejárt lemez. Neked is mindig feltörte az ínyedet? Mert nekem igen...De most nem erről a Dunakavicsról lesz szó, nem a cukorkáról aminek mogyoró van a közepében...

Azokról a dunakavicsokról szeretnék írni, amik a Duna partján sétálva gurulnak a talpaid alá, és amiket az apró gyermekujjacskák izgatott örömmel és  lelkesen kapkodnak felfelé.

A kavicsszedegetést - ezt a látszólag értelmetlennek és haszontalannak tűnő foglalatosságot - nem minden anyuka nézi jó szemmel. / Az aprócska kövek nem a legtisztábbak, már jópáran átgyalogoltak rajtuk, és a gyermek bármikor a szájába veheti. Igencsak ébernek kell lenni az ilyen játék közben.../

Ám ha a mama mégis rábólint, hogy "üsse kő", szedjed csak Csöppem azokat a kavicsokat, akkor tudtán kívül is optimális, támogató környezetet teremt a finommotorika fejlődésének! A tevékenység során a gyermek kézizmai erősödnek, fejlődik az ujjak mozgékonysága és ügyessége, tökéletesedik a kéz és a szem összehangolt munkája.
És éppen ez lenne a fejlesztés lényege: a spontán érési folyamatokhoz biztosítunk ideális, támogató környezeti feltételeket.

Pontosan úgy,ahogyan azt az egyik Dunakeszin élő anyuka tette Csöppjével a parton sétálva, és ahogyan azt a Babamóka című blogjában lejegyzett:

babamoka.blog.hu/2010/06/26/duna_parti_kavics_dobalas

 ...pár hónap múlva nagynéni leszek /talán még "tündérkeresztanya" is /...a kis jövevényt tőlem kilométerekkel távolabbra, éppen Dunakeszire  teszi majd le a gólya :) Nemsokára Jázmin/vagy Leon szedegetheti  ugyanígy a "dunakavicsokat" a parton...és azt hiszem akkor majd "kő kövön nem marad" :)


Share/Bookmark

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

A bejegyzés trackback címe:

https://tundertanoda.blog.hu/api/trackback/id/tr252120283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Babamóka 2010.07.01. 22:47:08

Kedves Tündérkezek!
Köszönöm, hogy cikkedben utaltál a blogomra, viszonzásul hamarosan én is ajánlani fogom a blogodat egy következő cikkemben, úgy is nagyon tetszik minden amit írsz, ezentúl én is olvasód leszek:)
UI: én nem Dunakeszin élő anyuka vagyok, csak szeretünk ott kavicsot dobálni:)

"Tündérkezek" 2010.07.02. 15:05:34

@Babamóka:

Kedves Kistündér és Anyukája!

...öröm látni, hogy van olyan Csöppség akit "tündértanodai" módszerekkel nevelgetnek :)..az oviban és a suliban meg is lesz majd ennek az eredménye! ...ha így szereti szedegetni a kavicsokat, akkor bizonyára rajzolni is szépen fog, onnan pedig már egyenes út vezet majd az írásig, a "gyöngybetűkig". A blogotok szép példája annak, hogy a legjobb iskola az "anyai öl".../Bevallom azonnal bekönyvjelzőztem, és törzsolvasója lettem /
...Bocsánat, hogy "Dunakeszi díszpolgáraivá" avattalak a posztban Titeket...ha megengeded, akkor most már maradna így ez a bejegyzés...Sok-sok ilyen, és ehhez hasonló örömteli perceket kívánok Nektek!
TündérTanárnéni

vjutka 2010.07.14. 14:00:49

Szia Tündér Tanár néni!

Tanácsot szeretnék kérni tőled. A kisfiam 2. osztályos volt. Jártunk TSMT tornára, ami következtében javulni kellett volna az írásának. Azonban nem sokat javult. Fűztünk gyöngyöt, stb.... Mit tanácsolnál nekünk?

"Tündérkezek" 2010.07.14. 16:32:33

@vjutka: Kedves Jutka! ...csak az írásképpel van gondja a kisfiadnak, vagy a helyesírással is nehezen boldogul? Amennyiben nincs organikus eltérés a probléma hátterében, és nem igényel gyógypedagógiai segítséget a dolog, úgy sokféle tevékenységgel fejleszthető a gyermek finommotorikája. A gyöngyfűzés is nagyon jó, de szerintem egy kisfiú erre valahol a lelke mélyén amolyan"lányos" elfoglaltságként tekint, így nem is fog lelkesedni érte annyira, nem fog beleadni "apait-anyait"...Viszont lehet, hogy szivesen legózna, barkácsolna, vagy építőkockázna... Szintén a finommotorikát fejleszti a rajzolás, gyurmázás, és az olyan vidéki életből ellesett foglalatosságok is, mint a bab és borsófejtés, kukorica morzsolás, kártyavár építés.
A tanuláshoz szükséges pszichikus funkciók az 5. és 7. életév között fejlődnek a legintenzívebben, így a kisfiad esetében már nem a prevencióra (megelőzésre), hanem a korrekcióra kell építeni a fejlesztést, és sajnos ez a nehezebb...Azt a kézzel végezhető tevékenységet kellene megtalálni számára amit a legszivesebben csinál, így az eredmények is hamarabb jönnének.
Amennyiben tanulási zavar (pl : diszgráfia) állna a háttérben ,úgy az kineziológiai oldásokkal is szépen korrigálható...Ha további kérdésed merül fel a tunderkezek@gmail.com címen megtalálsz ! Szeretettel: TündérTanárnéni

kazsuvizso 2010.07.17. 22:41:00

Kedves Tündér néni!
Mi ugyan messze lakunk a Dunától, de kavics akad a kertünkben bőven, mivel a két évvel ezelőtti házfelújítás során itt maradt ("majd jó lesz valamire még" címszóval), ami most úgy látszik jó a másfél éves kislányomnak is, aki régóta azzal játszik, hogy kavicsokat szed fel és dobálja, hangos "bamm" kiáltással.
Köszönöm, hogy megerősítettél, hogy nem szabad tiltani a "piszkosnak" tűnő játékoktól, hiszen van víz, amivel kezet lehet mosni és az ember amúgy is élvezettel nézi a játszó gyermekét, így nem történhet baj ( kavics-lenyelés).
Üdv,
Kata

"Tündérkezek" 2010.07.19. 09:10:34

Kedves Kata!

...Az a csodálatos, ahogyan ezek a Csöppségek még ösztönösen tudják mivel fejlesszék saját magukat...nekünk szülőknek csak az a dolgunk, hogy "támogassuk" ezeket a folyamatokat, mint ahogyan azt Te is tetted. A természetben található, néha "piszkos" játékok a legjobbak, hiszen így felfedezi a környezetét is, érzékeli a körülötte lévő dolgokat (csúnya kifejezéssel élve fejlődnek a perceptuális területek is). A kavicsokat később majd le lehet cserélni nagyobb "labdácskákra" is, (pl pinponglabda, vagy kis szines gumilabdácskák- nagyobb hipermarketek bejáratánál "tekerhetünk" magunknak ilyeneket a cukorkák mellett -biztosan ismered). Míg a kavicsok, és az apró labdák inkább a finommotorikát, addig a nagyobbak már a szem -kéz koordinációt fejlesztik. De jó játék lehet a Csöppséged kezéhez méretezett aprócska babzsák is...Ösztönösen ügyesen fejlesztgeted a Kicsidet, gratulálok hozzá és sok-sok játékos, vidám perceket kívánok Nektek! Szeretettel: TündérTanárnéni

vjutka 2010.07.27. 10:09:08

@"Tündérkezek":
Köszönöm a válaszodat. Ennyire nem súlyos a helyzet, csak egy kicsit csúnyán ír. Ami miatt nem szépen ír az inkább az, hogy nem szeret írni. Legózás a kedvenc elfoglaltsága, ebben nincs hiba. Gyöngyfűzést is szívesen csinálja. Nyáron egy kicsit igyekszünk odafigyelni, és gyakorolni.

"Tündérkezek" 2010.08.04. 11:55:53

Jutka, örülök, hogy "nem súlyos a helyzet". A játékos ,finommotorikát fejlesztő gyakorlatok hatására tovább fog ügyesedni a fiad keze, de akár a "Csikung golyókat" is kipróbálhatjátok...


süti beállítások módosítása