Ajándék Ebook

Utolsó kommentek

HTML

Hamupipőke és (még mindig) a finommotorika...

2010.07.25. 17:39 - "Tündérkezek"

Címkék: gyermek fejlesztés finommotorika

HősNőkblogok

 ...Mielőtt belekezdenék a mai bejegyzés közzétételébe, szeretnék bemutatni nektek Valakit!...mégpedig egy új, tündér(i) tanárnénit, aki ezentúl a segítségemre lesz majd az "online fejlesztési órák" megtartásában...

 

Ő TündérTanárnéni !...Gyermeketek meséket, és kincseket rejtő képzeletvilágának alapos ismerője, aki "jótündérként", szinte észrevétlenül szeretne a segítségetekre lenni az otthoni képességfejlesztésben, és az iskolára való készülésben..Időnként átadom majd neki a TündérTanoda "katedráját" :)

TündérTanárnéni 1. tanórája :

Hamupipőke és a finommotorika  

   ...Ki ne ismerné a szegény árvalány, Hamupipőke történetét, akinek a gonosz mostohája egy tál lencsét és kölest szórt a hamuba, hogy válogassa szét azokat... (Csak úgy mehetett volna el velük a bálba, ha gyorsan és időben elkészül a munkával)  Ez persze lehetetlenség volt, így Hamupipőke a galambokat hívta segítségül...

Nem valószínű, hogy a gonosz mostoha jártas lett volna a fejlesztő pedagógiában, de mégis - tudtán kívül - egy igen nehéz és alapos képességfejlesztő elfoglaltságot talált Hamupipőkének. Ha a lány egyedül, a puszta kezével válogatta volna ki a hamuból a lencsét és a kölest, soha az életben nem lett volna gondja többé a finommotorikára.

Hamupipőke gyönge kezecskéinek apró izmai úgy megerődödtek volna, mozgásuk összerendezettsége annyit tökéletesedett , fejlődött volna, hogy valószínűleg ma a Királyfi olvashatná a legpompásabb gyöngybetűkkel írt szerelmes leveleket :))

Ha kisgyermeked finommotorikáját szeretnéd fejleszteni, neked már nem kell feltétlenül lencsét szórnod a hamuba, választhatsz a következő /humánusabb és szórakoztatóbb/ feladatok közül is:

"Kisebbeknek":

  • "kavicsszedegetés"
  • egyébb apró tárgyak összegyűjtése ( pl kosárba, vödörbe...)
  • firkálás
  • az ujjacskák, kezecskék mozgatását igénylő mondókázás

"Nagyobbaknak":

  • bab és borsófejtés
  • papír-ceruza feladatok ( rajzolás, festés, színezés)
  • gyöngyfűzés
  • gyurmázás
  • tépés, vágás
  • ragasztás
  • építőjátékok (pl:kocka, legó stb )
  • papírhajtogatás, papírfűzés
  • testrészekkel (kézzel, újjal) végzett mozgásos játékok

 

...de mindezeken túl, akár magad mellé is ültetheted amikor éppen az ebédhez való lencsét tisztítod  és az ocsút válogatod :) ...biztos vagyok benne, hogy Csöpped örömmel segíteni fog !

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tundertanoda.blog.hu/api/trackback/id/tr382175060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

movaja · http://keresztelo.blog.hu 2010.07.26. 09:54:14

A legózás ráadásul duplán fejleszti a finommotorikát ;) Egyszer mikor játszik vele a gyerkőc, egyszer mikor elpakolja a helyére. Bár ez utóbbi szerintem a legtöbb szülő finommotorikáját is fejleszti... :D
TündérTanárnéni, várom a következő tanórát...:)

"Tündérkezek" 2010.07.27. 08:56:45

Kedves Movaja!

...jól érzed, hogy a legózásnak "duplán", sőt sokszorosan is fejlesztő hatása van! A finommotorikán túl igen jó hatással van a szem-kéz koordinációra, a konstruktív gondolkodás alakulására, és a rész-egész viszonyának a megértésére....No és az elpakolás művelete mindezeken túl még a rendszerezés elsajátítását is segíti :)


süti beállítások módosítása