Ajándék Ebook

Utolsó kommentek

HTML

Tanul a gyerek ha nyaral!...avagy Botond baba és Tündértanárnéni találkozása a Viharsarokban...

2010.08.17. 18:30 - "Tündérkezek"

HősNőkblogok

Gondolataink teremtő erővel bírnak! - olvashatjuk mindenfelé, könyvekben és a neten...TündérTanárnéni gondolatai pedig már egy jóideje a Tanodája és az oda járó gyerekek körül forogtak, mégis ő volt a leginkább meglepődve amikor Orosházán, a Kós utca egyik TündérKertjében egy aprócska fiúgyerek totyogott vele szembe, "néni", "néni" felkiálltásokat hallatva. A tuják és tiszafák közül felbukkanó kis "Tündér Lala" közelebb lépett hozzá, és aprócska kezeivel megtapogatta :)

Hogy dolguk van egymással, ahhoz kétség sem fért, mindkettőjük nyakát ugyanolyan borostyánkőből készült nyaklánc ölelte körül. Botond baba a könnyebb fogzás, míg TündérTanárnéni a szebb arcbőr (no és persze a Fogtündérrel való jó kapcsolat) reményében viselte ezt a gyógykőből készített ékszert.

Az ember gyereke 15 hónaposan még a folyamatos mozgás segítségével fedezi fel a világot. A szenzomotoros intelligencia időszaka ez, észlelés, és mozgás egymástól elválaszthatatlanok. Botond baba pedig lelkesen mozgott, tanult, és "dolgozott" :

  • jött, ment , totyogott, lépegetett és futott
  • ha kicsit elfáradt, négykézláb mászva folytatta tovább a tanulást (..itt szeretném megsúgni az anyukáknak, hogy a mászás, a kar és a láb keresztmozgásai révén nagyon jól fejleszti a gyermek értelmi képességeit, érdemes hagyni, hogy a babák ezt jól begyakorolják..)
  • kapaszkodás nélkül ügyesen lépegetett oldalazva a lépcsőn
  • szorgalmasan tanulta a szavakat, "néni", "baba" ( ...a 13 éves lányom lett Botond élő, interaktív babája ), "(ny)anya", "fa", "pap(r)ika". A "fű" kimondásával kicsit meggyűlt a baja, ez mindig nehezen ment, de Botond baba szorgalmasan gyakorolt, és jópár fűcsomó TündérTanárnéni tenyerében lehelte ki a lelkét a Kós utcai kertben. ...Viszont a "gizgaz" szó kimondása elsőre sikerült! :)

..Ez most levél, vagy csak "gizgaz"???

 

..."hüvelykujjam almafa" ???

Összebarátkoztunk Botond babával. "Csip-csip csókáztunk", virágot szedett nekünk, és utolsó este már úgy "ciróka-marókáztunk", hogy Boti  az aprócska kezecskéivel mutatta, hol kell simogatnom  az arcocskáját a mondóka közben...

...most itt simogasd a fejecském!

...na jó, nem bánom...ölbe vehetsz :)

Tanul a gyerek, ha nyaral! Még a legkisebbek is...Fejlődik a mozgásuk (az óvodáskort megelőző fejlődési szakaszokban ez a legbiztosabb előrejelzője az értelmi struktúra fejlődésének). Gyarapodik  a szókincsük, lendületet kap a beszédfejlődés ( a megismert új dolgoknak új nevük van..) Fejlődnek a percepciós (észlelési) képességek, minden újdonságot megtapogat, közelről megszemlél a gyermek. Fejlődik a gyerek szociális képessége is, új embereket ismer meg, gyakorolhatja a "kapcsolattermtést", a szociális tanulást.

Tanul a gyerek akkor is, ha nyaral! Spontán, játékosan, szelíd módon...és éppen ez a fejlesztés lényege, éppen ebben rejlik az "anyai öl iskolájának" a varázsa.

..anya már csomagol...sajnos mindjárt indulok haza:((

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tundertanoda.blog.hu/api/trackback/id/tr232228576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása